Thursday, November 26, 2009

Battle of the Band

Battle of the Band (BOTB) bermula tahun 1986 diasaskan oleh saudara Ali Bakar. BOTB sebenarnya adalah album yang menggabungkan kumpulan-kumpulan yang memperjuangkan muzik rock di malaysia. BOTB yang pertama menampilkan Ella & The Boys, Bloodshed, Lefthanded, SYJ dan Rahim Maarof & Whitsteel. Album BOTB ni memang meletup giler time ia dikeluarkan dengan gambar depannya kereta kebal cukup menggambarkan betapa rock nye album tersebut.

Album BOTB ni membawa impak yang besar dalam sejarah rock di Malaysia, walaupun kumpulan rock telah wujud sebelum album ini dikeluarkan. Boleh dikatakan album ini ialah pencetus zaman kegemilangan rockapak. Selepas album BOTB keluar, banyak siri BOTB live concert diadakan di seluruh negara terutama dia Penang, Perak dan Johor. BOTB live concert ini bertujuan untuk mempromosi album BOTB dan ditambah dengan persembahan kumpulan-kumpulan rock popular lain pada masa itu. Sejak tu bermulalah era kegemilangan Rockapak. Mana-mana pergi pun boleh tengok brader pakai seluar jeans ketat koyak dengan rambut panjang ala ala sarang tebuan.

Harga album ni masa tu RM7.90 tapi kalu korang cari kat kedai sekarang rasanye dia dah gabungkan siap2 BOTB 1&2 dalam satu album. Tak pasti lah berapa ringgit, tapi aku penah jumpa hari tu kat area Slim River masih lagi ada gambar kereta kebal tu kat cover depan dia. Kalau malas nak beli download je kat bawah ni. Tapi BOTB round 1 je lah yang ada. BOTB round 2 dikeluarkan pada tahun yang sama aku pun tak ada. Sesiapa yang ada boleh la share.

p/s: Satu lagu dalam album ni "hapuskan lanun cetak rompak" tak ada, kalau sesiapa ada kasi share la yea. Lagi ni sempena kempen cetak rompak pada masa tu. tapi rasana kempen tu tak berjaya sebab sampai sekarang cetak rompak ada lagi.

reference: lagendarock.com

Battle of the Band round 1








Part 1
Part 2
Part 3

No comments: