Friday, December 25, 2009

Ruhil

Selain artis berkumpulan, dan penyanyi solo lelaki dan wanita, era rock 80an juga diserikan dengan kehadiran beberapa penyanyi remaja seperti Ruhil, Andrian dan awal 90an ada kumpulan Lela. Ruhil atau nama penuh beliau Ruhil Amani Hussein lahir pada 13 April 1973 di Kuala Lumpur. Mula menyanyi sejak umurnye 13 tahun lagi iaitu tahun 1988. Mungkin seblum tu pun dia dah start nyanyi tapi dia popular tahun 1988 sebab masa tu aku tadika lagi.

Lagu popular Ruhil masa tu 'Kawan', bila dengar lagu ni aku mesti teringat masa zaman tadika aku. First time aku dengar kenal Ruhil masa aku ponteng gi tadika, tak ada orang kat umah aku jalan-jalan gi umah member aku. Masa tu kakak sedara dia tengah tengok tv dengan kawan-kawannye (diorang ni sekolah sesi petang time tu). Time tu jugak lah Ruhil keluar kat TV nyanyi lagu kawan, Then diorang pun sembang-sembang la pasal Ruhil. Baru aku tau budak yang tengah nyanyi kat tv tu pun tak abis sekolah lagi.

Sejak lagu Kawan dan Anak Dunia, Ruhil seperti tenggelam dalam industri muzik tanah air. Tahun 90an dia ada keluar satu lagi album (kalau tak silap tahun 1998) tapi album tu pun tak berapa menonjol. Sejak tu dah tak dengar dah cerita pasal Ruhil. Aku pernah terbaca cerita pasal Ruhil kat sebuah majalah, cerita pasal boyfren dia la. Baru aku tau Ruhil ni taste dia orang putih je. Semua Ex-boyfren dia orang putih. tak lama pas tu tahun 2003 dengar dia dah kawen dengan orang putih. Nama laki dia Jamie Wilson Abdullah dan sekarang dah ada sorang anak pompuan, tapi lepas dia kawen memang dia senyap terus tak keluar cerita. orang kata dia dah gemuk sekarang. Bahagia la tu agaknye, Alhamdulillah....

Ruhil - Kawan & Anak Dunia

5 comments:

sukiminna said...

eh ruhil ke yang ada bukak kelab malam tu ek?

Sembrol @Ryusgnal said...

Hah yeke? tak penah dengar citer pun.

Yaness said...

weh, hubby ruhil ada band seniri kan..dulu penah masuk tv, dier main music as guitariz..ruhil active facebook la..g jengok..

Sembrol @Ryusgnal said...

Yeke facebook dia guna nama ruhil jugak ke?

zulkbo said...

salam..
saya dulu ada beli album ni masa tingkatan 5..crazy about her..ruhil amani hussin..