Sunday, August 22, 2010

Penyengat

"Kumpulan penyengat tertubuhnya pada tahun1986 dimana Syarikat Recording FGM melamar 4 anak muda diketuai oleh Zaini, Zul, Che Din dan Zam. Kini semua angota telah membawa haluan masing2 oleh kerana ketidakstabilan industri muzik pada masa itu. Ketua kumpulan ini iaitu zaini baru2 ini telah merakamkan 4 lagu ciptaan beliau atas dorongan kawan2. Beliau ingin menyiapkan 6 buah lagi lagu sebelum membuat persediaan rancangan seterusnya." - kredit to Remo.

Tak banyak yang diketahui pasal kumpulan ni sebab memang rare abis. Aku pun first time dengar kumpulan ni masa tingkatan 4, tu pun tengok gambar je, kaset memang tak pernah jumpa. Aku ingat kumpulan ni sampai sekarang sebab namanya yang unik sometimes klaka pun ada tapi lagu diorang boleh tahan gak. Ntah macam mana tadi aku teringat kat kumpulan ni, aku pun cari lah lagu diorang, dapat dua lagu je. Siapa ada full album boleh lah share.

Kumpulan ditubuhkan oleh penyanyi kumpulan ini (Zaini) pada tahun 1987 dan hanya sempat merakamkan satu album sahaja iaitu 'istilah kasih' diterbitkan oleh saudara Jose Thomas dan beberapa lagu dalam album ini dicipta oleh diorang sendiri.







Download
Penyengat - Penyengat & Istilah Kasih

2 comments:

echah mashuri said...

suka lgu 90an..heeee

Rohiszad b. Ishak said...

Pak sedara saya main bassnya