Sunday, July 18, 2010

Moshek

Moshek atau nama sebenar beliau Norhayati binti apa ntah aku pun tak ingat mula mencipta nama bersama kumpulan Lord Justice tahun 1993 melalui album berjudul 'Bebas'. Tak ada info mengenai beliau sebelum menganggotai Lord Justice. Album tersebut diterbitkan oleh Lord sendiri dan Moshek pada masa tersebut memperkenalkan dirinya sebagai Tee (Belum guna nama Moshek lagi). Malangnya, moshek aka Tee gagal mengikut jejak langkah Ella & Shima yang pernah digilap oleh Lord sebelum ini. Album tersebut tak berapa mendapat sambutan sebab rasanya ramai yang tak pernah dengar single dari album tersebut yang berjudul 'Bebas' jugak. Selepas tu Moshek dengan Loard justice terus menyepi tak tau diorang buat apa.

Pada tahun 1999 Moshek muncul kembali dengan album 'Bulldozer' diterbitkan oleh Lord bersama Yan Lefthanded. Masa ni zaman kegemilangan XPDC & metal, dan mungkin sebab pengaruh XPDC & Metal yang kuat pada Moshek sampai ada tujuh lagu XPDC dinyanyikan balik oleh beliau dalam album tersebut dan hanya ada tiga je lagu baru, menyebabkan aku teragak agak nak beli he he (Last-last tak beli pun). First time aku dengar lagu 'Bulldozer' masa Isma Halil pasang kat radio RFM rasanya. Masa tu aku tak tau pun siapa Moshek tu, aku ingat band baru yang bernama Moshek dan aku ingat lelaki yang nyanyi lagu tu. Sampai dekat sepuluh kali Isma Halil pasang lagu tu pun aku still ingat lelaki yang nyanyi, sampai la satu hari yang aku tak berapa ingat, rasanya Isma Halil yang interview Moshek kat Radio. Barulah aku tau Moshek tu sebenarnya pompuan. Antara soalan yang aku ingat Isma Halil tanya Moshek, "kenapa cover album you ni mata you kena tutup? macam kena censored je". Moshek jawab "Ntah la gua pun tak tau, sebab mata gua tak cantik kot". ha ha.

Tiga lagu Moshek dalam album Buldozer: 'Bulldozer', 'Cangklong Caya Caya' dan 'Pesanan Tok Moyok' semua aku suka, tapi paling best aku rasa 'Pesanan Tok Moyok' sebab ada unsur-unsur Gothic sket. Lepas tahun 99' Moshek hilang balik, album tak laku lagi la kot. Tapi suara dia memang rock!!! sesiapa ada info terbaru pasal Moshek silalah share, facebook dia ke. Nak tau jugak dia ganas lagi ke, nyanyi lagi ke, dah kawen ke, anak dah sembilan ke..... Thank you, Good Night.

Lord Justice - Bebas

Moshek - Bulldozer
Part 1
Part 2